Een knelpunt en de mogelijke oplossing


Ik ben tot de conclusie gekomen dat we tegen een knelpunt aanlopen zoals de zomervakantie. We moeten in oktober onze vakantie dagen al ingevuld hebben zodat het hoofd kan kijken of dat het mogelijk is om het personeel dan ook een bevestiging te geven dat hij of zij ook in die week zomervakantie kan hebben. Er zijn personeelsleden die kinderen hebben en zij zouden dan ook met de bouwvak vakantie drie weken vrij willen hebben zodat zij tijd hebben met de kinderen. Ik vind het onzin dat er word gezegd dat ‘zij voorrang hebben’ omdat zij kinderen hebben. Hebben mensen die een vriend of vriendin hebben en geen kinderen hebben dan geen voorrang? Ik heb in de zomervakantie 2011 twee weken van te voren te horen gekregen van het hoofd dat ik een week moest opschuiven. De reden heb ik niet te horen gekregen. Er werd gezegd door collega’s dat collega’s met kinderen voorrang krijgen. Ik vond het niet terecht dat ik zomaar zonder reden maar moest opschuiven. Helaas stonden de vakantie aanvragen van alle collega’s niet zwart op wit. Ik heb er van geleerd dat dit altijd zwart op wit moest staan, wat voor afspraak je dan ook met een persoon maak. Een mogelijke oplossingen is om te kijken of dat er geschoven kan worden in overleg met de perso(o)n(en). Het is belangrijk om te kijken in het rooster of dat er genoeg personeel is die de eindverantwoording mag en kan draaien. Zij zijn bevoegd en bekwaam en mogen medicijnen klaar zetten en uitdelen aan cliĆ«nten. Er zijn vijf personeels leden die bevoegd en bekwaam zijn op Thedingsweert 17. Het kan dus niet zo zijn dat vier daarvan op vakantie gaan. Dat betekend dat degene die eindverantwoording heeft veel moet werken en alleen als eindverantwoordelijk op de groep sta. Er moet goed gekeken worden hoe de indeling is. Door samen optijd en goed te communiceren met elkaar kom je er uit. Daarbij vind ik dat je ook je eigen menig moet kunnen uiten. Belangrijk is dat het altijd op papier moet staan. Je kunt het dan als bewijs tonen. Wat er ook in het teamoverleg gedaan kan worden is om te gaan loten wie er in het hoogseizoen op vakantie kan gaan. Niet iedereen zal er blij mee zijn, maar hier los je het ook mee op.

Voorbeeld van het rooster in het hoogseizoen.
Week 28 09 t/m 15 juli
Week 29 16 t/m 21 juli
Week 30 23 t/m 29 juli
Week 31 30 juli t/m 05 augustus
Week 32 06 t/m 12 augustus
Week 33 13 t/m 19 augustus

Collega 1
Eindverantwoordelijk
Vakantie in week 28, 29, 30
Collega 2
Eindverantwoordelijk
Vakantie in week 28, 29, 30
Collega 3
Vakantie in week 28, 29, 30
Collega 4
Eindverantwoordelijk
Vakantie in week 31, 32, 33
Collega 5
Eindverantwoordelijk
Vakantie buiten het hoogseizoen in week 35, 36, 37
Collega 6
Vakantie in week 29, 30, 31
Collega 7
Eindverantwoordelijk
Vakantie in week 31, 32, 33

Collega 1 en 2 kunnen in week 28, 29 en 30 vakantie nemen.
Collega 3 kan vakantie nemen omdat ze geen eindverantwoording draait en er genoeg personeel is die de andere weken kunnen werken. En zijn 3 eindverantwoordelijk waar collega 3 mee kan werken.
Collega 4 kan ik week 31, 32 en 33 vakantie nemen.
Collega 5 neemt buiten het hoogseizoen vakantie en neemt deze in week 35, 36 en 37.
Collega 6 kan vakantie nemen in week 29, 30 en 31 omdat ze geen eindverantwoording draait en er personeel is die de andere weken kunnen werken en eindverantwoording mogen draaien.
Collega 7 kan in week 31, 32 en 33 vakantie nemen.

Het betekent dat sommige collega’s extra diensten moeten werken zodat het rooster dicht zit. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen wij als team het roosterteam op de hoogte stellen dat wij geen collega’s hebben die kunnen werken. Het roosterteam kijkt in hun rooster of dat zij nog mensne beschikbaar hebben die op Thedingsweert 17 willen en kunnen werken. Het roosterteam kijkt dan of dat er mensen zijn die bevoegd en bekwaam zijn zodat zij eventueel alleen kunnen staan. Het roosterteam laat via de mail weten wie er komt werken.